פול גז.ברקס.ממשיכים להתערב בשוק הנדל"ן.
בתגובה לשמועות לפיהן בנק ישראל צפוי להגביל את נוטלי המשכנתאות ולא יאפשר לקבל הלוואה נוספת בשעבוד נכס קיים שברשותם לצורך מימון דירה חדשה, במטרה "לצנן" את שוק הדיור, ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, הוציא מכתב לפרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל, ומר יאיר אבידן, המפקח על הבנקים בבנק ישראל, ובה התנגדותם הנחרצת.
פעולה זו מוכרת בשם "מינוף קירות", מדובר בהלוואה עד לגובה של 50% מערכו של נכס קיים (במידה ועבור הנכס שברצונכם למשכן עדיין לא סיימו להחזיר את תשלומי המשכנתה, תוכלו לקבל 50% מערך הדירה, פחות סכום המשכנתא שטרם הוחזר בעבורה) בתמורה למשכונה לבנק, לטובת רכישת נכס נוסף שעליו יהיה אפשר לקבל בנוסף להלוואה המדוברת משכנתה עד לגובה של 50% מימון. יתרה מכך, ניתן לקבל הלוואה כזו במשכון נכס של קרוב משפחה מדרגה ראשונה ואם מדובר ברכישת דירה ראשונה ויחידה לדוגמה, יהיה אפשר על הלוואה זו לקחת משכנתה עד לגובה של 75% מערך הנכס החדש (כמובן שהכל בכפוף לבדיקת הסטוריית אשראי ויכולת החזר מול הבנק).
התאחדות הקבלנים בפנייתם טוענים כי משבר הדיור המביא עמו עליות מחירים נובע עקב היעדר היצע שמקורו באי שיווק קרקעות מדינה בכמות הנדרשת, בחוסר עידוד בעלי קרקעות פרטיות למכור קרקעות פרטיות לבנייה, עקב חוסר ודאות בנוגע להמשך תמ"א 38 (שמספקת כחמישית מכלל הדירות הנבנות כל שנה), מהיעדר עובדים זרים המבצעים את עבודות הליבה בבניית דירות, מעודף רגולציה הגורמת להתארכות תהליכי התכנון, הרישוי, הביצוע והגמר ועוד.
על כן, טיפול בצד הביקוש (כפי שמכוון בנק ישראל) לא יהיה בו כדי "לצנן" את עליית מחירי הדיור, אלא אף להיפך – יוביל לליבוי עליית מחירי הדיור, מהסיבות הבאות:
1. יצירת ביקוש כבוש תמיד מוביל להתפרצות ביקושים חסר רסן לדבריהם, אשר יובילו לעליית מחירים נוספת.
2. ככל והמשקיעים ייצאו מהשוק היצע השכירויות יפחת אף הוא, מה שיידחק שוכרים רבים לשוק הקנייה ושוב יגביר את הביקוש עוד יותר.
"המענה לצינון השוק הינו בפעילות ממשלתית רצופה ושיטתית שמביאה להרחבת היצע הדירות" מאמינים בהתאחדות הקבלנים ובהמשך לכך הם מזמינים את נציגי בנק ישראל להיפגש בכדי להציג בפניהם בהרחבה את הצעותיהם לטיפול במשבר ומוסיפים "עליות המחירים החדות שאנו רואים כיום נובעות מצעדיהם של ממשלות העבר שהתעקשו לטפל בצד הביקוש במקום בצד ההיצע".
ולסיכום,
אני שואלת, למה ממשיכים להתעסק בתחזיות ולהתערב בשוק במקום לעשות את מה שצריך באמת??
הרי רק לפני שנה, ביולי 2020 הורידו את מס הרכישה על דירה נוספת מ 8% ל 5% במטרה להזרים את המשקיעים לתוך השוק בכדי להגביר תנועה ולשמר יציבות, זאת כיוון שצפו (וטעו) ירידה משמעות בפעילות בשוק ובמחירי הדירות. המהלך הזה הצליח ובגדול, וכעת הם מחפשים את דוושת הברקס ואיך לתקן את הבלאגן שיצרו.
מתוך סיכום מאי 2021 באגף הכלכן הראשי במשרד האוצר:
"רכישות המשקיעים בחודש מאי הסתכמו ב-5.2 אלף דירות, גידול חד של % 117 בהשוואה למאי
2019 (בהשוואה למאי אשתקד, שעמד בצל פרוץ מגפת הקורונה גדלו רכישות המשקיעים פי 3.3)."
"מאז הופחת מס הרכישה בסוף יולי אשתקד רכשו המשקיעים בעשרת החודשים האחרונים בלבד
(אוגוסט 2020 – מאי 2021 ) כ-21 אלף דירות.
זוהי כמות הגבוהה מסך רכישות המשקיעים בכל אחת
מהשנים 2017 – 2020 וקרובה לרמה השנתית שנרשמה ב-2016. בקצב רכישות המשקיעים, אשר הואץ עוד יותר מאז תחילת השנה, עשויה שנת 2021 לרשום את אחת הרמות הגבוהות ברכישות המשקיעים בעשרים השנים האחרונות לפחות."